Resa med SPF Seniorerna till Budapest.

 

Efter en trevlig planeringsträff i Långsjö arrangerad av Monica Dahlberg samlades 25 deltagare på Landvetters flygplats den 16 okt för att tillsammans göra en 5-dagars resa till Budapest.

På flygplatsen i Budapest mötte vår reseledare Gabor oss och vi bussades in till staden och till en väntande flodbåt på Donau. Det var fantastiskt att se den upplysta staden med dess berömda byggnader, Parlamentet, Gellertbadet, Kungliga palatset och de vackra broarna. Kamerorna smattrade. Nere i kajutan serverades vi ungersk mat och de som ville kunde ta en pa'linka.

Vi checkade senare in på Waltzer Hotel som låg en bit upp på Buda berget. Ett litet och trevligt hotell som vi i stort sett fyllde med vår grupp. Somliga hann med någon öl och Jägermeister i baren innan nattningen.

 

Gabor mötte oss nästa morgon med bussen för en rundtur i staden. Gabor är ju född i Budapest och kunde inlevelsefullt och inspirerande berätta om stadens historia och om alla de vackra byggnaderna. Därefter åkte vi till den gamla konstnärsstaden Szentendre vid Donaustranden och intog en trerätters lunch på en trevlig taverna. Vi fick fasansoppa, kalkonfilé fylld med gåsleverpastej och chokladpankaka samt rikligt med vin därtill. Staden är berömd för dess intressanta museer. Speciellt intressant var Micro' Csoda'k Mu'zema. Konstnären hade gjort små microfigurer som man betraktade i mikroskop. Bl.a. hade man porträtterat Abraham Lincoln och en cocacolaflaska i guld. Museet med Margit Kova'cs keramik fångade mångas intresse. Marsipanmuseet var också intressant. T.ex. en naturlig modell av Micael Jackson och Lady Di var helt gjorda i marsipan. Sedan vandrade vi till en vinkällare, där vi fick prova ett flertal ungerska viner

 

Nästa förmiddag var avsatt för fria aktiviteter. Vi var ju alla 65+ så vi kunde åka gratis på spårvagnar, tunnelbanan och på tåg. Flera av oss tog oss in till staden för att bada på det berömda Gelle'rtbadet eller besöka något av de berömda och ståtliga kaféerna med sina vackra inredningar.

På eftermiddagen tog bussen oss med ut på Pusztan och till en lantgård, Varga Tanya. Vi bjöds först på nybakade ljumma La'ngos och hemgjort vin. Langos som är typisk ungersk rekommenderades ofta av Gabor. Några köpte hemgjorda korvar att ta med till Sverige. På gården fanns får, grisar med lockig påls, kalkoner mm. att bekanta sig med. Med häst och vagn åkte vi ett stycke till en hästuppvisnings arena. Vi bänkade oss och fick uppleva ett fantastiskt skådespel. Väldresserade hästar som lade sig ner på marken med ryttaren liggande ovanpå. 4-spann, 6-spann och 10-spann epipage kom i rasande fart. En fantastisk uppvisning.

I närheten fanns den restaurang som reserverats för oss. Vi fick uppleva en typisk ungersk afton. Maten bestod av gulaschsoppa och ugnsbakad gås, därtill rikligt med rött och vitt vin. En virtuos zigenarorkester underhöll oss och stämningen blev hög.

 

Onsdagen och torsdagen ägnades åt fria aktiviteter. Gabor hade i programmet angivit olika förslag på vilka sevärdheter vi kunde besöka. De flesta hade köpt ”Hop on Hop off ” biljett och kunde på så sätt bekvämt resa runt i staden med svenskspråkig guidning. Gågatan Va'ci utca och Saluhallen var naturligtvis ett måste. Saluhallen innehöll nog allt man kan tänkas köpa. Matvaruavdelningarna var mycket rena och allt mycket snyggt upplagt.

Synagogan var en mäktig byggnad. Kanske ett måste att besöka, men köerna utanför var ofta långa. På innergården fanns en silverhängpil gjord av konstnären Imre Varga till minnet av Roul Wallenberg.

Några av oss hade tagit bergbanan upp till Kungliga palatset, där man också kunde besöka den berömda Mathias Kyrkan. Kanske någon också hann besöka National Galleri som ligger i närheten av Kungliga Palatset.

 

Sista kvällen åt vi en gemensam middag på hotellet. Nu hade alla hunnit bekanta sig ordentligt med varandra så stämningen blev hög. Det blev naturligtvis samling i baren även denna kväll. Eftersom Jägermeistern tog slut redan första kvällen blev det Unicum som ju är en ungersk specialitet.

 

Alla tycker vi säkert att det varit en stor upplevelse att under Gabors ledning besöka Budapest. Vi tacka Gabor för detta och tackar även Monica som bistått Gabor under resan och även medverkat vid planeringen.


Text och bild

Harald Rylander

 
Hela resesällskapet
 
Kungliga Palatset
 
Parlamentet
 
Kedjebron
 
Gabor på Hjältarnas Torg
 
Lady Di i marsipan
 
Vinprovning
 
Hästuppvisning
 
Restaurant på¨Pusztan
 
Gellertbadet
 
Café New York
 
Silverträdet