SPF Tanumskusten 40 år

I källaren till Fjällbacka-Service finns ett förråd, som SPF Seniorerna Tanumskusten disponerar. Här förvaras föreningens kopiator, kartonger med kaffemuggar och pappersservetter, rader av pärmar och mer förbryllande – ett rött modellhus, en vit porslinssvan och en färgglad klänning i tyrolerstil.

  Pärmarna innehåller mest fakturor från de gångna årens verksamhet. Två pärmar innehåller pressklipp från åren 1991 till 2004.

Här finns också fem fotoalbum: ett omfattar tiden 1977 – 1987, de övriga är från 1994 – 2007.

 Det äldsta fotoalbumet är sammanställt av Edla Grahn, som var föreningens första ordförande Här ser vi, hur man bildar ”Fjällbacka – Kämpersviks pensionärsförening” som nummer 350 i ”Sveriges Folkpensionärers Riksförbund” efter en kurs på Viks skola om ”År med innehåll”.1986 förenklades namnet till ”Sveriges Pensionärsförbund” och 1987 bytte vår förening namn till ”SPF Tanumskusten”.  Vårt medlemsområde omfattar i stort Havstenssund – Grebbestad – Kämpersvik – Fjällbacka, men vi har även medlemmar från andra delar av kommunen och andra delar av Sverige och världen. Idag heter vi ” SPF Seniorerna Tanumskusten”.

  Initiativtagare till föreningen var Asta Järund och man hade vid starten ett trettiotal medlemmar. Denna siffra kom snabbt att stiga. När föreningen firade sitt 25-årsjubileum, kunde dåvarande ordföranden Olof Högberg meddela att medlemsantalet var 328, idag är vi ca 340.

I fotoalbumet kan vi följa verksamheten, som genast blir mycket livaktig. Förutom månadsmöten och cirkelverksamhet gör man talrika utflykter – främst till kyrkor runt om i Bohuslän med efterföljande kyrkkaffe. Kyrksamheten var större förr! Man gör även sjöresor, firar gökotta och reser till de norska fjällen. Men det är en annan tid – de flesta av damerna är klädda i kjol – även vid fjällpromenader och båtturer. Vid kyrkkaffet bär damerna hatt och herrarna är uppsträckta i kostym.

 Fotona i de senare fotoalbumen har tagits av föreningens mångårige fotograf Olle Olsson – alias ”Olle Morot”. Ett helt album ägnas åt föreningens musik-och teaterverksamhet, som varit omfattande.

Här får den färgglada klänningen i tyrolerstil sin förklaring. Den och flera likadana syns på damerna som medverkar i ”Glada änkan gör comeback” 1999, som blev en stor succé. Dessförinnan hade teatergruppen framträtt med Agatha Christies ”Råttfällan”. Kustkören och Kustbandet under ledning av Pelle Larsson fick resa Bohuslän runt med 30- och 40-talskavalkader i ord och ton, åren var 1995 och 2003.

Kustkören, som hade en föregångare i damkören ”Strandskatorna” i Fjällbacka under åren 1981 – 1989, leddes i många år av Britta Nilsson. I år har den firat 25-årsjubileum. Idag är det Sven Alfredsson, som är körledare och kören har vid många tillfällen framträtt tillsammans med andra körer i den ”Nicaraguanska bondemässan”. Ännu fler musikgrupper finns inom föreningen. ”Ukulele Singers” började som en studiecirkel under Erik Lindströms ledning och har sedan dess underhållit vid många månadsmöten

 En verksamhet som varit livaktig i föreningen är golf. Här arrangerar föreningens golfkommitté sedan 1991 ”SPF-golfen för Västra Götaland” på Fjällbacka Golfbana. Man har även med stor framgång stått som arrangör för Riksgolfen.

En ”friskvårdsverksamhet”, som blivit väldigt populär, är mattcurling, som Lilian Isaksson drog igång 2004. Även här ordnar man med tävlingar. Och så får vi inte glömma boule och stavgång och allt annat, som fått oss att röra på oss!

 Föreningens reseverksamhet har varit mycket varierad med mål både i närområdet och utomlands. Resekommittén har hållit i resor i Sverige och Norge.

I fotoalbumen kan man också se, att man gjort besök på olika företag främst i kommunen. Iförda glada företagskepsar studerar man intresserat tillverkningen.

 Och så alla studiecirklar som pågått genom åren: om trafiksäkerhet, om datakunskap, om matlagning, vin och bridge. För att inte glömma handens kunskaper – i en cirkel lärde man sig, hur man gör sjömansarbeten. Samarbetspartner genom åren har Studieförbundet Vuxenskolan varit.

 Tiden går fort, när man har roligt! Och roligt har vi haft på många månadsmöten med underhållning, god mat och ibland även dans.

I fotoalbumen dyker det röda modellhuset från förrådet upp i detta sammanhang. Det var vanligare förr, att man klädde ut sig och hade rekvisita, när man framträdde.

 Det är många som på olika sätt bidragit till att skapa denna livaktiga förening.

På många foton ser man personer som av olika anledningar tackas av ordföranden. Men alla de som slitit med protokoll och kassor, med kaffekokning och disk efter den stora festens slut de märks nästan inte alls, men utan deras insatser skulle föreningen inte fungera.

 Många medlemmar finns inte med oss längre. Här kommer den vita porslinssvanen i källarförrådet in i bilden, den har varit med vid parentationer över vänner som saknas.

 När man försöker få en bild av de fyrtio åren, märker man, att det finns luckor i dokumentationen. Fotoalbumen täcker inte alla år – inte klippböckerna heller. Sedan 2002 har vi vår fina matrikel i nuvarande form, men den finns inte arkiverad. Vår hemsida, som varit igång sedan 1997 och som vi tycker är den bästa bland SPF Seniorernas arkiveras inte heller.

Vi har en arbetsuppgift fram till dess att vi om tio år samlas igen för att fylla femtio år i ”

SPF Seniorerna Tanumskusten”.

 Ulla Andersson